FAQ’s

Wat houdt knuffelrestauratie.nl in?

  • In het woordenboek wordt restauratie gedefineerd als ‘herstel van vroegere toestanden’. Dus het herstellen en/of terugbrengen naar hoe het ooit was. Bij knuffelrestauratie.nl probeer ik als knuffel dokter de knuffels (en eventueel ander speelgoed) te repareren en deze weer zover te herstellen dat er nog jaren mee geknuffeld kan worden.

Hoe maak ik een afspraak om mijn knuffel te laten repareren?

  • Onder het kopje ‘behandeling aanvragen’ vindt je meer tekst en uitleg hierover. Er zijn per maand vier plekken te vergeven.

Waarom zijn er maar vier plekken per maand?

  • Restauraties nemen veel tijd in beslag. Omdat ik 40 uur per week werk in loondienst en het ‘knuffel dokter zijn’ ernaast doe, kan ik alleen de reparaties uitvoeren in de avonduren en weekenden. Omdat de vraag voor reparaties zo hoog is moet ik een maximum aantal plekken hanteren om niet te veel hooi op me vork te nemen. Uit ervaring weet ik dat ik snel ja zeg op een reparatie en daardoor erg gestrest raak als ik (te laat) merk dat het teveel is. Dus voor mijn eigen gezondheid moet ik die vier plekken hanteren.

Waarom inschrijvingen per maand (en niet per jaar)?

  • Door de grote vraag naar knuffel reparatie is een wachtlijst voor een jaar (waar ik in het verleden mee heb gewerkt) binnen een week vol. Hierdoor hebben andere mensen een jaar lang geen kans om een plekje te bemachtigen en moeten de mensen die aan het eind van de wachtlijst staan een jaar wachten. Dit is erg lang. Ook is het moeilijk te managen met eventuele veranderingen in het leven (vakanties, onverwachte drukke periodes) wat ik niet fijn vind. Daarom heb ik een maandelijks inschrijvingsmoment ingelast.

Is mijn knuffel nog wel te redden?

  • Veel mensen denken dat hun knuffel niet meer te redden is. Maar 9 van de 10 keer kan ie nog prima gerepareerd worden. Je mag mij altijd een mail sturen met de vraag of een behandelingsaanvraag nog de moeite waard is. Weet wel, als ik zeg dat de knuffel nog te maken is, dan moet je apart daarvan nog wel het formulier invullen bij ‘behandeling aanvragen’.

Welke spullen gebruik je voor je restauraties?

Kan ik ook leren om en knuffel te repareren?

  • Jazeker! Als je nog nooit met naald en draad in de weer bent geweest zou ik je eerst aanraden een naaicursus te volgen of de basisprincipes op te zoeken, voordat je je eigen knuffel of die van iemand anders onder handen neemt om teleurstelling te voorkomen. Verder kan je (binnenkort) onder het kopje ’tips voor thuis’ beschrijvingen en filmpjes vinden voor het repareren en verzorgen van je knuffel. Dit zal de komende tijd worden aangevuld. Ook heeft youtube zelf al wel enkele filmpjes die je misschien kunnen helpen.

Repareer je ook ander speelgoed?

  • Ik sta altijd open voor nieuwe uitdagingen. Maar veel ervaring met het repareren van ander speelgoed, zoals bijvoorbeeld poppen, heb ik niet. Wel heb ik vanuit eigen interesse en opleiding ervaring met hout, papier en kunststof. Ik zoek graag uit hoe ik iets weer kan repareren en vind het leuk om nieuwe dingen te leren. Dus mocht je een ander speelgoedje (hobbelpaard, muziekdoosje, barbiepop bijv.) hebben die je graag wilt laten opknappen, dan kan je me altijd mailen.

Maak je ook replica’s van oude knuffels?

  • Ik weet dat ik dit zou kunnen maar het is nog niet eerder van me gevraagd. Wel weet ik dat een replica maken van een knuffel gebaseerd op een oude foto of het versleten origineel erg veel tijd vergt en er zal wel een prijskaartje aan hangen voor de klant. Maar mocht iemand hier interesse in hebben kan het altijd besproken worden.